Kyrkoåret / Tankar / Tro

Strömmar av liv

Helgens evangelietext om hur en officers tjänare botas kommer direkt efter Bergspredikan: Matteus sammanställning av Jesu undervisning om Guds rike och om hur livet i detta rike ser ut.

Berg är i Bibeln platser för Gudsmöten av olika slag. Ja, hela Bibeln börjar på ett berg. Från Eden beskrivs hur fyra floder flyter ut åt olika håll. Guds goda liv skulle spridas ut över hela världen.

När Jesus gick ner från berget följde stora skaror med honom. (Matteus 8: 1)

Folkskarorna strömmar likt vatten nerför berget överväldigade av Jesu undervisning. Från teorin uppe på berget blir det praktik på en gång. Framför ögon på människoskaran visar Jesus hur arbetet i Guds rike ser ut. Nu är det inte längre bara ord. I de två följande kapitlen beskrivs hur Jesus helar lidande människor, hur han driver ut onda andar och stillar stormen. Kanske är det en poäng med att det är både kvinnor och män, unga och gamla, rika och fattiga, israeliter och romare som får hjälp.

Guds goda flod från berget rinner åt alla håll. Till alla folk. Till hela skapelsen.

Efter alla dessa underverk kommer intressant nog utsändningstalet i Matteus 10. Det är som att nu har lärjungarna sett och lärt tillräckligt för att själva våga ge sig ut.

Förkunna på er väg att himmelriket är nära. Bota sjuka, väck upp döda, gör spetälska rena och driv ut demoner; ge som gåva vad ni har fått som gåva. (Matteus 7-8)

Det är inga små saker de får i uppgift att utföra. Snarare så stora att vi tänker att dessa ord inte kan ha med oss att göra.

Men tänk om det handlar om att ge och förmedla liv på vilket sätt det vara må? “Jesus skapar tro” är ju söndagens tema och kanske skulle vi våga fråga Jesus vad han vill ge just oss tro för? På vilket sätt kallar han just mig att sprida Guds goda liv till världen? Tänk om vi faktiskt kan få se under ske?

Kanske behöver vi söka oss upp på ett berg, bokstavligt eller bildligt för att där lyssna in vad Gud säger till oss. Låta honom skapa tro i oss på ett unikt sätt för oss var och en.

I helgens psaltarpsalm sägs att I din glädjes strömmar stillas deras törst. (Psaltaren 36:9) Ordet för glädje är samma ord som Eden på hebreiska.

Strömmarna från Eden, från berget, är strömmar som ger liv och glädje. Strömmar som vi får dricka ur. Och kanske är det vad som händer när vi möter Gud uppe på berget och dricker av de livgivande strömmarna från Eden att vi på något märkligt sätt själva blir en slags strömmar av liv ut till en törstande värld.

Lämna en kommentar om du vill!