Kyrkoåret / Tankar / Tro

Den trånga porten

Gå in genom den trånga porten. Ty den port är vid och den väg är bred som leder till fördärvet, och det är många som går in genom den. Men den port är trång och den väg är smal som leder till livet, och det är få som finner den. (Matteus 7:13-14)

Helgens evangelietext är av det kärvare slaget. Jobbig att ta till sig. Vi vill ju så gärna vara inkluderande. Det ska vara kravlöst. Enkelt.

Men är en trång port nödvändigtvis exkluderande? Porten kanske är trång men är likafullt öppen. Valet är fritt.

Jesu ord om den trånga porten kommer i slutet av Bergspredikan (Matteus 5-7) i vilken man kan slås av hur oerhört radikalt Jesu budskap är. Man kan också slås av hur oerhört långt ifrån det vi befinner oss på många områden. En jobbig tanke.

Vilka är det som är saliga eller välsignade?

De som sörjer, de ödmjuka, de barmhärtiga, de som håller fred. De som hånas och förföljs.

De som hungrar och törstar efter rättfärdighet ska bli mättade säger Jesus.

Vad hungrar och törstar vi efter?

Varje dag ställs vi inför valet att gå genom den trånga eller den vida porten. Vilka värderingar följer vi, inte genom våra ord utan genom våra handlingar? Vilka budskap lyssnar vi på? Vilka struntar vi i?

Vem följer vi egentligen? Hur tar det sig uttryck?

Står vi upp för rättfärdigheten, rättvisan?

Någon sa att kristendomens udd är kärleken till fienden. Hur annorlunda skulle inte världen vara om vi verkligen förstod hur revolutionerande den tanken är? Att se det bästa hos min motståndare. Att se att alla är skapade till Guds avbild hur förvriden bilden än har blivit. Att vilja alla människor väl. Inte bara de som jag tycker är trevliga och sympatiska utan också de som föraktas och hatas av de flesta. Att förstå att kärleken är det enda som kan besegra ondskan. Inte vedergällning.

Handlar valet av port om valet att gå den radikala väg som bergspredikan beskriver? Att älska sin fiende i stället för att ropa på hämnd och straff? Så helt på tvärs med de ideal som råder i samhället. Handlar det om att se med helt andra ögon på världen?

Jesus gick genom den trängsta porten av alla. Gav upp all sin egen makt och lät sig dödas av ondskan utan att kämpa emot. Bara kärleken kan göra något sådant. Bara kärleken kan segra.

Handlar valet av port om valet att följa Jesu självutgivande väg?

Nej, det är inget lätt val. Kanske enda sättet att klara det är tillsammans med den som själv är vägen sanningen och livet. Den som är själva porten.

Bön:

Tack att du vandrat kärlekens väg för vår skull och att vi får följa i dina fotspår. Gud ge oss vishet och mod att varje dag välja den trånga porten hur lockande enkel den andra porten än verkar. Påminn oss om att det är den trånga porten och den smala vägen som leder till liv. Lär oss att se med din blick på världen och att handla utifrån vad den blicken ser.

Lär oss att välja den väg som ger liv!

1 Comment

Lämna en kommentar om du vill!