Tankar

Frihetens fåglar

Titta, det är en trappa på himlen! utbrast en elev när vi gick över skolgården. Jo, ovanför skolans tak var där några streck på himlen som fick det att se ut som en trappa.

Jag tänker på Jakobs dröm i Betel där han såg änglar gå upp och ner på en trappa mellan himlen och jorden.

Gud, vad vi önskar och ber att det ska vara högtrafik på den där trappan nu! Att himlens alla änglar ska komma med sitt beskydd! Att du själv ska stiga ner i krigets mörker!

I natt drömde jag att jag körde bil och från skogen bredvid vägen kom det fram olika djur, två av dem kommer jag ihåg. Först var där ett åsneföl som i drömmens förunderliga värld mer såg ut som en hundvalp, men likafullt var det ett åsneföl.

Ett åsneföl var det fredskonungen red på. Rakt in i maktens käftar. Ett åsneföl var det som bar den som visade att kärleken vinner över ondskan.

Ej kommer han med härar och ej med ståt och prakt, dock ondskan han förfärar i all dess stolta makt. Med Andens svärd han strider, och segrar när han lider. Välsignad vare han som kom i Herrens namn.” (Psalm 104 v. 4)

Längre fram på vägen såg jag ett lejon gå över vägen. Inte ett farligt skräckinjagande lejon, nej, detta lejon fick mig att tänka på Aslan i berättelsen om Narnia. Lejonet som en illustration av Jesus, som ger sitt liv för att världen ska befrias. För att ondskan ska besegras. Lejonet av Juda som Bibeln kallar honom. Lejonet som är ett lamm. Uppenbarelseboken 5: 5-6

Under gudstjänsten idag satt jag och tittade på ett rött hjärta i kyrkfönstret. Insåg efter en stund att det var omgivet av gult och blått, Ukrainas färger. Som en bön om kärlekens seger. Som en viskning om att Gud finns med mitt i det allra värsta.

I kyrkfönstret på andra sidan flyger frihetens fåglar, också i gult och blått.

Kanske någon tycker jag är naiv men jag vill hålla fast vid hoppet. Jag vill se de glimtar av hopp som visar sig.

Jag vill tro att det finns en framtid också för alla som dör i ett meningslöst grymt krig. Jag vill tro att döden inte är slutet. Jag vill tro att det kommer en bättre framtid.

Jag vill tro att vår tro inte är en illusion och ett önsketänkande. Jag vill tro att den betyder något på riktigt.

Och så vill jag tro så mycket jag förmår att frihetens fåglar åter ska få flyga. Flyga fritt mot den blå himlen där den gula solen lyser.

2 Comments

Lämna en kommentar om du vill!