Tankar / Tro

Närvaro

Har köpt en present till mig själv. En silverduva. Vet att designern tänkt duvan som en symbol för Den Helige Ande.

Duvan. Den Helige Ande. Guds närvaro.

Det är inget magiskt med symboler men jag önskade mig duvan som en påminnelse.

Guds närvaro bland oss. Guds närvaro i oss.

På Gamla Testamentets tid var tabernaklet och sedan templet, platsen för Guds närvaro bland sitt folk. Paulus beskriver oss som Guds tempel. Gud finns inte bara bland oss. Han finns i oss.

Ett kärleksmöte just där vi är. Inte där vi borde vara. Inte där vi vill vara. Just här och just nu.

Ps.27:3-4 Om en här belägrar mig räds inte mitt hjärta, om krig bryter ut mot mig är jag ändå trygg. Ett har jag begärt av Herren, detta söker jag: att få bo i Herrens hus i alla mina livsdagar, för att se Herrens ljuvlighet och söka honom i hans tempel.

Läste nyligen att den djupaste glädjen Gud vill ge inte är beroende av omständigheter. Inga omständigheter överhuvudtaget! Kanske ett provocerande påstående, kanske befriande. Tänker på människor som verkligen har det svårt just nu på olika sätt. Finns det någon glädje i deras situation? Ja, inte någon ytlig glädje, verkligen inte! Men kanske finns det en möjlighet att se en liten strimma av Guds ljus sippra in genom dörrspringan. En strimma av Gud själv. Guds närvaro. Den djupaste glädjen.

Läste ord som jag tycker så mycket om. “Gud vill välsigna oss med sig själv”. Med sin egen närvaro som är värd så oändligt mycket mer än allt som världen strävar efter.

En plats där jag i efterhand ser Guds närvaro så tydligt. Neonatalavdelningen på universitetssjukhuset i Linköping. 17 dagar med ett barn som bara fick dessa 17 dagar här på jorden. Ändå är det ett så ljust minne. Har så många gånger tänkt och sagt att de som jobbade där var som änglar. Så mycket värme och omsorg. En person satt långa perioder vid kuvösens fotände för att anteckna precis allt som hände och vad som gjordes. Allt för om möjligt kunna göra vården ännu bättre. De måste ha vetat att hoppet var så litet. Ändå allt detta ljus, all denna värme. En slags glädje som bottnar både i liv och i död.

Gud var där.

Gud är här.

Gud vill välsigna oss med sin närvaro. Alldeles oavsett våra omständigheter.

Den Gud som gått lidandets väg. Som känt det vi känner.

Ps. 85:9 Jag vill höra vad Gud, Herren, talar. Han talar frid till sitt folk.

Lämna en kommentar om du vill!