Tankar / Tro

Utvald

Tänkte skriva om valet. Tänkte skriva om vikten av att välja godhetens och medkänslans väg. Tänkte skriva att vi måste vara rädda om varandra, inte för varandra.

Jag väljer ett annat spår. Ett annat val. Guds val. Det viktigaste valet.

Jag gick i skolan på den tiden då det fortfarande förekom att elever fick välja lag på idrottslektionerna. Det var inte ofta men det förekom. Eftersom jag har aldrig varit bra på idrott hörde jag till dem som blev valda sist. Ingen kul känsla.

Människor väljer och väljer bort varandra. Ibland med mening. Oftast kanske utan att tänka efter eller förstå men resultatet blir detsamma. Någon blir bortvald, ratad, nedvärderad, räknad som ingenting. Någon krymper ihop. Någon förtvinar inombords.

Gud väljer annorlunda. Gud väljer inte sällan de svaga och ringa. Faktiskt mest hela tiden.  

I 5:e Moseboken 7 beskrivs hur Gud väljer Israel till sitt egendomsfolk, inte för att de är större och bättre än andra utan snarare tvärtom. De beskrivs som mindre än alla andra folk men Gud älskade dem och ville hålla sina löften till dem och deras fäder.

Jag har skrivit det förut men jag skriver det igen. Bibeln är full av personer som Gud väljer alldeles oavsett deras kvalifikationer. Det är så viktigt att komma ihåg!

Ibland kanske vi tänker att att det är vi som väljer att följa Gud som om det vore en prestation att visa upp. Då kan det vara nyttigt att höra Jesus säga till sina lärjungar:

Joh. 15:16-17 “Ni har inte utvalt mig, utan jag har utvalt er och bestämt er till att gå ut och bära frukt, och er frukt ska bestå. Då ska Fadern ge er vad ni än ber honom om i mitt namn. Och detta befaller jag er: att ni ska älska varandra.”

Han har utvalt oss. Han har utvalt mig. Han har utvalt dig. Vi behöver liksom bara haka på. Valet är redan gjort.

Är inte det en befriande tanke?

Vi är så vana att behöva välja hela tiden i stort och smått. Just nu är jag glad för att jag valt en bra hemförsäkring eftersom jag har en vattenskada i huset, men tänk om jag hade valt fel? Sådant vill man helst inte tänka på.

I livets viktigaste val har någon annan valt åt mig. Valt mig.

I livets viktigaste val blir ingen bortvald, ratad, nedvärderad, räknad som ingenting.

Gud väljer aldrig bort någon. Ingen enda. Aldrig någonsin.

Då blir det självklart att i valet rösta för att ingen ska bli bortvald, ratad, nedvärderad, räknad som ingenting.

Ett mycket viktigt val.

 

 

 

Lämna en kommentar om du vill!