Tankar / Tro

Tangle teezer

Livet kan vara trassligt. Ibland är det en själv som trasslar till det. Ibland någon annan. Inte sällan både och. Ibland blir det så trassligt så att det knyter sig i magen. Det sägs att vi lever i det trådlösa samhället men jag vet inte det. Nog kan det bli trassligt ändå. 

När barnen var yngre och deras hår tjorvigt köpte jag varsin “Tangle teezer” till dem. Fråga mig inte hur det går till men på något sätt gör en sådan borste att det går att borsta ut det tjorviga i håret utan att håret slits av. Fantastisk pryl i all sin enkelhet.

Finns det någon “Tangle teezer” för livets trassligheter? För tankar som trasslar ihop sig och fastnar?

Förra torsdagen började barnkören sina övningar. Tänk att det är likadant varenda torsdag eftermiddag! Jag kan känna mig trött, oinspirerad, kanske till och med på dåligt humör. Helst vilja sitta hemma i soffan. Men så kommer barnen och då är det något med kombinationen av text, melodi och barnröster som går rätt in i hjärtat och magen. Knuten blir lite mindre.

I torsdags var det denna text:

“Jag är hos dig, vilar trygg i dina händer. I både skratt och gråt jag vet, Du finns alltid där. Och när jag är ensam lite rädd för framtiden kan jag lita på att du tar hand om mig.

Livet kan va´vackert, fyllt av glädje men också kallt och nattsvart och jag undrar var du är. Men då får jag sjunga om och om igen att du finns där och ger livsmodet igen.”

De kunde sången sedan förut så vi tog den rakt igenom. “Får vi sjunga den en gång till?” Självklart sa jag och kunde sitta där och spela lite piano och bara låta orden sjunka in ännu djupare.

Livet kändes lite mindre tjorvigt för en stund.  

Ord kan vara som balsam för själen. Bra mot trassel. 

“Och när jag är ensam lite rädd för framtiden kan jag lita på att du tar hand om mig.”.

När Gud får tala rakt in i hjärtat. In i trasslet.

En annan sång jag lyssnat mycket på under sista tiden är Something beautiful  av S C Chapman.

I’m gonna turn it into something different
I’m gonna turn it into something good
I’m gonna take all the broken pieces
And make something beautiful like only I could
So put it all in the hands of the Father
Give it up, give it all over to
The only one who can turn it into
Something beautiful
Something really beautiful”
 
Ord och toner som kan hjälpa en att sortera hoptrasslade tanketrådar. Av det trassliga, av det som kanske till och med gått sönder kan Gud göra något helt nytt. Något helt annorlunda. Något vackert. 
Om vi lämnar det i hans händer.
 
1 Pet. 5:7 Och kasta alla era bekymmer på honom, för han har omsorg om er.
 
Jag var till frissan idag. “Du har ju fina lockar i håret sa hon”. Ja, lockar vet jag väl inte om man kan kalla det men det var kul att hon sa det. Jag har lite svårt själv att se att det är några lockar. Jag försöker ju mest få det att bli platt och rakt och inte spreta åt alla håll. På något sätt lyckades hon i alla fall få fram de där lockarna. Får väl se om de är kvar i morgon och om jag sedan själv kan åstadkomma samma sak eller om det bara blir ett enda tjorv.
På något sätt kändes det i alla fall som om lockarna hon hittade i mitt hår blev en bild av att det kan bli något nytt av det gamla. 
Det tjorviga kan bli rakt och det raka kan bli lockigt.
Gammalt kan bli nytt. 
Trasigt kan bli helt. 
 
So put it all in the hands of the Father
Give it up, give it all over to
The only one who can turn it into
Something beautiful
Something really beautiful”
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

Lämna en kommentar om du vill!