Påsk / Tankar / Tro

Färgen som försvann

Det började i tisdags. En hjärtskärande vacker dag. Blåaste blått och vitaste vitt. En sådan dag man vill föreviga om så bara med mobilen vid en skolparkering. Ett ensamt träd i en snöhög fick bli motiv. Tittade senare på bilden och funderade vad som skulle göras med den. Så väldigt mycket blått! Behövdes det verkligen en till bild med en knallblå himmel när det redan finns så många? 

Bilden blev tonad i brunt i stället. Kanske hängde det ihop med min sinnesstämning, vet inte riktigt, men det nedtonade kändes bättre än det färgstarka och så har det fortsatt under veckan. Tar bort färgen ur bilderna, har bara en svag färgton kvar. Jo, igår blev det en färgbild men gjorde om den sedan.

Har funderat på om den ändrade färgskalan betyder något. Färgerna kommer säkert tillbaka så småningom men just nu känns det nedtonade bäst. Lite konstigt för jag tycker ju egentligen om fina solnedgångar i färg och vackra blommor.

Idag är det fastlagssöndagen. Fastan, förberedelsetiden inför påsken börjar. Kanske missar vi något när vi låter de här mer allvarliga perioderna gå obemärkta förbi. Även advent har tidigare varit en fastetid för att förbereda julens glädje. Nu är det mest bara det glada kvar, både av julen och påsken, kanske ibland utan större djup. Det är väldigt mycket färg över båda högtiderna.

Om saker är viktiga, måste de tåla att man tar bort färgen. Annars är allt bara yta. Om ingen påsk blir kvar utan påskpynt och ägg, vad är det då för påsk?

Vad blir kvar av oss själva om vi tar bort allt det yttre?

Kanske vill den borttagna färgen tala om vad som är viktigast. Att det inte är det ytliga. Kanske vill den borttagna färgen tala om att fastan kan få vara en tid av eftertanke, en tid av reflektion och stillhet. 

Påskens glädje, uppståndelsens glädje var inte lättköpt. Kanske är det så med den djupaste livsglädjen också. Kanske måste man ta bort sådant man färglägger med för att hitta den. Kanske måste man våga inse att livet inte alltid är ljust och färgglatt.

När man målar är underarbetet viktigt, jag vet för jag har slarvat. Man måste skrapa bort den gamla lösa färgen för att den nya ska fästa.

Vad behöver vi skrapa bort?

Är fastan den tid då vi ska ägna oss åt lite underarbete?

Lämna en kommentar om du vill!