Tankar / Tro

Pärlor

“Du är en pärla!” Ord som gör hjärtat varmt av att få höra. Ord som gör hjärtat varmt av att få säga.

Något fint, något dyrbart i någon annans ögon.

Har varit i fjällen över helgen. Så storslaget och så vackert. Hösten har börjat måla fjällsluttningarna i sina skönaste färger, något av det vackraste jag vet. Upplevelser att spara som pärlor att ta fram ur minnet och titta på när livet känns färglöst.

Utanför gården där vi bodde fanns en grusplan. Om jag ska vara ärlig, en ganska tråkig grusplan. Visserligen med fjällutsikt men ändå inte märkvärdig alls. Strövade omkring där en stund på morgonen. Upptäckte att där i gruset växte många små daggkåpor, alla med en fin vattendroppe mitt i det veckade bladet. Många av dem hade dessutom små vattendroppar runt om bladets kant som ett pärlband. Naturens dyrbara smycken där på den tråkiga grusplanen.

Jag har alltid trott att daggkåpans vattendroppe kommer från fukten i luften. Nu har jag fått veta att det inte alls är så utan droppen kommer inifrån växten. Det vatten som den suger upp genom sina rötter utsöndras sedan genom bladen. Med ett fint ord kallas det för guttation och sker oftast på kvällen och natten. Alltid lär man sig något nytt!

Tycker det är intressant att den fina pärlans vatten kommer inifrån. Det kan man fundera en stund på. Man kan också fundera på jordens betydelse i det hela. I en torr jord blir det ingen pärla eller droppe. I bra jord finns det fukt och näring. Där finns det pärlor. Även på en grusplan. Om det finns jord under.

I Bibeln talas det om att Guds rike är som en skatt gömd i en åker. Jag har faktiskt aldrig funderat på varför den är gömd just i en åker, den kunde väl egentligen vara gömd var som helst. 

Men om man tänker på saken så är ju åkern en plats extra bra lämpad för växt. Jorden är bearbetad för att ge så bra skörd som möjligt. Där kan rötterna hämta den näring växten behöver. Näring från Guds rike.

Himmelriket liknas vid en pärla. En skatt och en dyrbar pärla. Finast av alla fina pärlor.

I den rätta jordmånen finns det möjlighet för pärlor att växa. Guds rikes pärlor.

Dyrbarast av alla dyrbara pärlor.

Ändå gratis. 

Om man vill.

Kanske är himmelriket som den stora droppen i mitten på daggkåpebladet.

Kanske är vi som de små dropparna runt om kanterna.

Av samma vatten.

Du är en pärla.

Du är.

Du.

Lämna en kommentar om du vill!