Tankar / Tro

Sprickor

Har äntligen fått framrutan på min bil utbytt. Törs inte säga hur länge jag kört omkring med en spricka tvärs över hela rutan. Väldigt länge! Tills sist insåg jag att den dagen aldrig kommer då den på något mystiskt sätt lagar sig själv.

Den var långt ner, inte mitt i synfältet. Men ändå, en sådan skillnad det gör att köra med en hel framruta utan sprickor och repor!

Man kan bli så van vid sprickor, både materiella och andra att man inte ser dem. Inte förrän de är borta.

Det händer att jag går förbi en stor sten mitt på en tallhed. Man kan verkligen fundera på hur det gick till när den hamnade där. Varför just den stenen just där och varför sprack den mitt itu? Måste ha varit starka krafter i rörelse. Den ser lite ensam ut och ibland får den mig att tänka på ett brustet hjärta.

Vad är det att vara hel?

Gud säger om sig själv att han är helig. Till sitt folk säger Han att de ska vara heliga eftersom han är helig.

Ofta tänker vi att Gud säger att Han är kärlek men Han säger om sig själv att Han är helig. Hel, fullkomlig. Kärleken är en del av något större, av heligheten. Helheten.

Den fullkomliga helheten. 

Tänker på den kluvna stenen. Spruckna hjärtan. Spruckna drömmar. 

Idag är kyrkoårets tema tro och liv. Tror att det har med helheten att göra. Om tro och liv hänger ihop blir livet mer helt än om jag säger mig stå för något som inte tar sig uttryck i handling. Hur ofta har vi inte den sprickan rakt igenom oss? Oavsett vad vi säger oss tro på och stå för? 

Sprucket hjärta och spruckna drömmar. Kanske går det inte att leva utan att någon gång drabbas. Ibland kan man känna sig som en ensam sprucken  sten utslängd på en tallhed. 

Att vara helig, hel, man kan välja att se det som ett krav eller ett erbjudande.

Kanske gör känslan av krav att man spricker ännu mer. Det går inte att hålla ihop. Kravet är för stort. För omöjligt. 

Kanske gör känslan av erbjudande att sprickorna minskar. Det finns någon som hjälper mig. Som helar mig. Kanske bara till en början här och nu men en gång fullständigt. 

Hel, helig rakt igenom. 

Som ett erbjudande. 

Jes 42:3 Ett brutet strå ska han inte krossa, en tynande veke ska han inte släcka. Han ska i trofasthet utbreda rätten.

 

 

 

Lämna en kommentar om du vill!