Tankar

Nyårslöften och solrosor

Nyårslöften har aldrig varit min grej och det är nog lika bra. Idag har jag ätit båda ostbågar och kakor. Dessutom köpeskakor. Fastän det är en vanlig måndag. Ingen godisdag.

En promenad har jag faktiskt gått. Alltid något.

Nytt år, nya möjligheter. Fast vad är egentligen skillnaden mellan 31 december 2016 och 1 januari 2017 jämfört med  i dag och i morgon? Jämfört med vilka dagar som helst? Kanske är det några nya lagar som börjat gälla men jag tycker livet är sig väldigt likt. Att lära sig skriva 2017 kan ju i och för sig ta ett tag. Framåt sommaren brukar det bli rätt.

I stället för att göra årsskiftet till en stor nystart som kanske faller platt till marken borde kanske varje dag få vara en nystart. En ny start. Om något blev fel i går kan jag försöka göra på ett annat sätt i dag som fungerar bättre.

En del tänker livet som en horisontell linje. Man kan också tänka sig livet som en spiral. Vi gör nya erfarenheter, upplever nya saker, får nya insikter. När vi kommer tillbaka till en punkt som till exempel årskiftet gör vi det på ett sätt på samma punkt men ändå på en ny nivå utifrån vår nya insikter. Vi är återigen på samma plats men ändå inte för något har hänt med oss som gör att platsen ser annorlunda ut. I morgon när jag vaknar är jag inte exakt samma människa som i morse för något har hänt med mig idag. Vad jag gör med varje dag påverkar dagen som kommer efter. Vad jag fyller mitt sinne med, vad jag ger och vad jag får. Allt kan jag inte styra men hur jag tänker om det som händer kan jag välja.

På tal om spiraler lärde jag mig precis något nytt och spännande. (När man googlar om en sak kan man hitta något helt annat). Om man tittar på blomkorgen på en solros så bildar den spiraler åt två håll. Antalet spiraler är inte slumpartat utan följer något som kallas Fibonaccis talserie. Det är en serie av tal där varje tal i talföljden är summan av de två föregående. Antalet spiraler i respektive riktning hos solrosor är vanligen antingen 21 och 34, 34 och 55, 55 och 89, eller 89 och 144 det vill säga tal ur denna talserie. Lite fascinerande är det allt! Denna talserie lär finnas hos ananaser och kottar också.  Det är sådana här detaljer som får mig att tro att det finns en skapare.

Nyårslöften är ju något man vanligen ger om man nu gillar sådana. Men löften är ju också något man kan få del av. Eftersom jag tror att solrosorna har en skapare så tror jag att detta löfte är något som vi får av Honom inför ett nytt år men även inför varje ny dag.

Jer 29:11 Jag vet vilka tankar jag har för er, säger Herren, nämligen fridens tankar och inte ofärdens för att ge er en framtid och ett hopp.

 

Lämna en kommentar om du vill!