Jul / Kyrkoåret / Tankar

Nåd och sanning

Hos Johannes finns ingen berättelse om Jesu födelse. Det gör det för övrigt inte hos Markus heller. Paulus skriver ingenting om Jesu barndom. Lite intressant att fundera på det så här i juletid. Kände man inte till berättelsen eller var det annat som var viktigare att berätta om?

Vad är det viktiga för oss nu och här?

Johannes börjar sitt evangelium med en storslagen skapelsevision om ordet, livet och ljuset. Ordet genom vilket allt blivit till. Ordet som var liv. Livet som var ljus. Ljuset som mörkret inte övervunnit. Ljuset som lyser.

Men det finns faktiskt en födelseberättelse hos Johannes också om man läser noga. Ja, egentligen finns det två.

Joh. 1:12-14 Men åt dem som tog emot honom gav han rätten att bli Guds barn, åt alla som tror på hans namn, som har blivit födda inte av blod, inte av kroppens vilja, inte av någon mans vilja, utan av Gud. Och Ordet blev människa och bodde bland oss, och vi såg hans härlighet, en härlighet som den ende sonen får av sin fader, och han var fylld av nåd och sanning.

Ordet blev människa och bodde bland oss. Kortversionen av julevangeliet. Ibland behöver man inte säga mer. Ibland är det tillräckligt att bära den vissheten med sig. Gud blev människa. Han bodde bland oss.

Gud blev människa. Inte bara ett barn. Även en vuxen. En som var som vi.

Heb 4:15-16 Vi har inte en överstepräst som är oförmögen att känna med oss i våra svagheter, utan en som har prövats på alla sätt och varit som vi men utan synd.  Låt oss därför frimodigt träda fram till nådens tron för att få förbarmande och nåd i den stund då vi behöver hjälp.

Den som världen behöver. En som är full av nåd och sanning.

Den andra födelseberättelsen handlar om oss. Att födas in i en ny familj.
Han blev som oss för att vi ska bli som han.

Gudabarn.

Sådana som världen behöver. Fulla av nåd och sanning.

Men verkligheten är ofta långt från idealet. Mer dom och falskhet än nåd och sanning.

Men jag vill ändå tro att det betyder något även idag att han bodde bland oss. Jag vill tro att det gör all skillnad i världen. För oss alla.

Ordet blev människa och bodde bland oss.
Han var full av nåd och sanning.

En sammanfattning av julens budskap.

Det världen behöver.

Nåd och sanning.

Nu och här.

Lämna en kommentar om du vill!