Tankar / Tro

Skörd

Några gamla jordbruksredskap vid kanten av en åker. Inte nya, blanka, moderna. Jag tyckte de var så vackra med sina olika former och färger. Rost lite här och där. Använda under många år.

Jag kan inte namnen på alla men bara av att titta på deras utformning förstår jag att de är till för olika uppgifter. Ungefär som vi människor. Alla kan inte göra samma sak. Alla ska inte göra samma sak. Alla behövs.

Hittade en bok jag inte läst på många år i min bokhylla. “Från bönens värld” av Olle Hallesby. En riktig klassiker skriven 1927 men ändå med så mycket att säga till oss idag. Bläddrade och läste lite här och där. Hallesby skriver om bönens arbete och citerar Jesus från Matt. 9:37-38 

Och han sade till sina lärjungar: “Skörden är stor men arbetarna är få. Be därför skördens Herre att han skickar ut arbetare till sin skörd.

En viktig bön. En bön som kan få en att se lite längre bort. Lite vidare. Allt handlar inte alltid om mig och mitt. Det finns en värld där ute med stora behov. Det behövs många redskap. Det behövs många arbetare.

Kan inte Gud fixa arbetet själv?

Jo, men vad skulle det göra med oss om han ordnade allt medan vi bara satt och tittade på?

Jag tror att Gud mer än något annat vill ha vårt hjärta. Är det kanske vad bön innerst inne handlar om, att ge sitt hjärta till Gud. Överlåta det till honom så att han får dela med sig något av det som finns i hans hjärta. Då vet vi vad vi ska be om. 

Kärleken till människorna och skapelsen. Längtan efter skörden. Att människor ska välja godheten, kärleken, sanningen. Så många som inte har upplevt dessa alls. Hur ska man kunna välja det man inte vet finns?

Vem ska berätta i ord och handling? 

I fredags när jag kom hem fann jag två snickare framför en vägg i tvättstugan som håller på att byggas upp efter vattenskadan. Hur långt från golvet ska panelen sluta? Vill du ha panelen stående eller liggande? Visste inte ens att jag hade ett sådant val. Det kändes på något sätt jobbigt att  ens behöva välja när så många människor i världen är glada om de överhuvudtaget har väggar. 

Gode Gud, låt aldrig min värld bli så liten och trång att det inte handlar om viktigare saker än att välja mellan stående eller liggande panel i tvättstugan! 

Det finns så många människor med så många behov. 

Be därför skördens Herre att han skickar ut arbetare till sin skörd.

Vem blir svaret på den bönen? Jag? Du? Vi? 

Vill jag bara harva runt eller vill jag harva på riktigt? 

 

Lämna en kommentar om du vill!