Tankar / Tro

Svaghet

Läste nyligen en debattartikel skriven av en kristen företrädare som hävdade att det nu är dags att sätta ner foten mot en viss politisk ideologi. Det kunde ha handlat om vilken ideologi som helst, i just det här fallet handlade det om  socialismen. 

Har funderat på vad som gjorde mig så illa till mods när jag läste. Tror att det är orden och språket. “Sätta ner foten”, “ta tillbaka mark”, “auktoritet”. Maktens ord, maktens språk. För mig går sådana ord inte ihop med tron.

Jag blir mer och mer övertygad om att det är i svagheten Gud möter oss. Läste idag om hur Jesus bemötte en kvinna som blivit påkommen med äktenskapsbrott.

Joh. 8:11 Då sade Jesus: “Inte heller jag dömer dig. Gå, och synda nu inte mer!”

Barmhärtighetens språk.

Vad skulle maktens språk ha sagt?

Matt. 15:29-31  Jesus gick därifrån och vandrade längs Galileiska sjön, och sedan gick han upp på berget och satte sig där.  Mycket folk kom till honom, och de hade med sig lama, blinda, halta, stumma och många andra som de lade ner vid hans fötter, och han botade dem. Och folket förundrades när de såg stumma tala, halta bli friska, lama gå och blinda se. Och de prisade Israels Gud.

Tänk all svaghet och förtvivlan som lades ner vid Jesu fötter. Rimligtvis måste han ha böjt sig ner på knä vid dessa människor, lagt sin hand på dem. Tänk på hur han böjde sig ner och tvättade lärjungarnas fötter!

Någon böjer sig ner. Det är så hjärtan kan bli förvandlade. Det är så vår trasighet kan bli helad. 

2 Kor. 12:9 Min nåd är nog för dig, för min kraft fullkomnas i svaghet.

När man misslyckats totalt, när svårigheter av olika slag hopar sig är det inte ett tecken på Guds frånvaro eller brist på omsorg. Det är en möjlighet till ett möte. Ett livsförvandlande, befriande möte. Jag behöver inte kämpa på i min egen kraft längre. Jag får släppa taget. Någon böjer sig ner och lägger sin varsamma hand på mig. 

Jag tror på den Gud som talar barmhärtighetens språk. Som vill lära också oss att göra det i ord och handling.

Jag tror inte vi behöver fler fötter som sätt ner.

Jag tror vi behöver fler böjda knän.

Lämna en kommentar om du vill!