Tankar / Tro

Insidan

I veckan har det varit ett väldigt “blippande” i mobilen. Nej, inte har det varit några spännande eller intressanta  sms eller mejl. Det hade ju varit trevligt om det varit så. I stället har det handlat om Black Friday och Black Weekend för hela slanten (eller kanske slantarna). Sedan är det all julreklam som dimper ner i brevlådan dessutom. Jag försöker låta bli att läsa all denna reklam. Annars kanske jag får för mig att jag behöver en massa saker. För det gör jag ju inte, eller…

I höstas när jag var ute i skogen för att plocka svamp träffade jag på en gammal omkullfallen björkstam övervuxen med mossor och lavar i alla möjliga former och olika nyanser av grönt. Jag tycker om grönt så i mina ögon var björken rätt så snygg faktiskt. Men så tänkte jag att det var egentligen inte själva björken som var snygg, det var ju allt det där som växte på utsidan. Björken själv var nog tämligen livlös sedan länge.

Allt det där fina på utsidan säger ingenting om livet på insidan. Eller bristen på liv.

Man kan bli lurad av det yttre.

Tänker på allt som kommit fram i samband med #metoo. Hur många fina fasader är det inte som har visat sig ha, kanske inte ett livlöst inre, men väl ett väldigt skadat.

Det såg så bra ut.

Härligt att få sola sig i glansen av andras beundran av den fina utsidan.

Tillbaka till Black Friday. Visst behöver man köpa saker ibland. Inget fel med det. Men det här begäret som kommer över en ibland när man går in i en affär eller bara när man bläddrar i ett reklamblad. Begäret efter nya kläder, nya inredningsdetaljer, nya prylar. Var kommer det ifrån? Ger man efter känns det bra en stund men sedan är det inte längre något särskilt med det där man så innerligt gärna ville köpa.

Är det något tomrum i själen vi försöker fylla? Är det andras beundran vi eftersträvar? Pyntar vi utsidan på bekostnad av insidan? Man kan fundera ibland.

Jesus sa till  fariséerna att de var som vitkalkade gravar. Fina och oantastliga på utsidan men fulla av orenlighet på insidan. Bryr man sig för mycket om hur man ter sig i andras ögon blir det inte bra. Det kan bli livlöst på insidan. Hur fint det än ser ut.

Utsidan kväver insidan om det vill sig illa. 

Man kan tappa bort sig själv.

Å andra sidan.

Ord.4:23 Mer än allt som ska bevaras, bevara ditt hjärta, för därifrån utgår livet.

Leva inifrån och ut. Blir så mycket bättre.

Bevara sitt hjärta. Bevara det viktiga.

Ibland välja bort.

Ibland stå emot.

Ibland säga ifrån.

Lyssna.

Alltid.

 

 

 

Lämna en kommentar om du vill!