Tankar / Tro

Mångsidighet

Längst bak i min Bibel finns en lista med 129 olika namn på Gud som förekommer i Bibeln. Namn som beskriver olika egenskaper. Om den listan kan man tänka på olika sätt.

En del ser den som ett smörgåsbord där man plockar sina favoriter och sätter ihop till en passande gudsbild. Varje del för sig är ju en del av sanningen så varför inte?

Om man tänker sig ingredienserna i chokladmoussen på  efterrättsbuffén  så är ju både choklad och äggulor rätta och riktiga ingredienser. Ändå blir det ingen chokladmousse för grädden saknas. Ännu längre från chokladmoussen hamnar man om man bara tar äggulorna fastän de är en viktig del i receptet.

Man ska nog inte likna Gud vid ett smörgåsbord eller en chokladmousse men kanske finns det en fara i att bara välja vissa delar som man tycker verkar mest tilltalande och välja bort de man för tillfället inte gillar.

Gud som domaren, den bilden känns ju lite jobbig. Ja, om man bara tar den bilden. Lägger man till bilden av Gud som kärlek och räddare blir det en annan sak. Då framträder en Gud som dömer ondskan men räddar dem han älskar, människorna.

Kanske behöver man se olika sidor av Gud under olika perioder av livet.

Ibland är det tröstens Gud som bär oss genom dagen.

Ibland får vi be till Gud läkaren.

Ibland behöver vi Gud som vår herde mer än allt.

Ibland får vi förundras över skaparen.

Varje dag är Han vår fader.

Gud har många sidor.

Säkert fler än 129.

Kanske behöver vi träna på att se saker och ting på olika sätt. Till synes motstridiga synsätt kan beskriva samma sak från olika håll. Det är bara så bekvämt att välja en utgångspunkt. Betrakta Gud, människor och hela livet från den punkten. Lätt att dela in det man ser i rätt och fel, gott och ont. Läs ett kommentarsfält på nätet, ensidigheten råder. Ett enda sätt att tolka världen. Så praktiskt att veta vad som är rätt och fel. Så bekvämt att inte behöva tänka nya tankar. Så enkelt att inte behöva tänka två tankar samtidigt.

Men tänk så tråkigt!

Visst är det roligare att få utmanas, prova nya tankar, våga se nya saker! Tror att både Gud och livet tål det.

Tror att både Gud och livet blir större av det.

Gud har många sidor.

Vi har många sidor.

Varför då vara ensidig?

 

 

 

Lämna en kommentar om du vill!