musik / Tankar

Möjligheter i tillfälligheter

Läste att James Browns trummis Clyde Stubblefield avlidit. Hans trumsolo i låten Funky drummer räknas av många som starten för hiphopmusiken och är det break som har samplats mest av alla någonsin.

Inte för att jag brukar lyssna på James  Brown eller hiphop särskilt mycket men de sista veckorna har vi jobbat med hiphop och rap i några klasser och lyssnat på just detta trumsolo och olika låtar där det samplats. Upptäckte att det är en musikstil som många elever gillar väldigt mycket och lyssnar mycket på.

Får mig att tänka på hur olika händelser startar en utveckling som man inte har en aning om. Ett trumsolo inspelat 1969 förändrade populärmusikens historia och har bidragit till uppkomsten av en ny musikstil. Tänk om han hade vetat det då 1969, Clyde Stubblefield, men sådant vet man aldrig i förväg.

Inte blev han rik på det heller, tycks knappt ha fått ett tack. Kanske kände han ändå en tillfredsställelse i att ha spelat detta viktiga trumsolo, jag vet inte. Kanske var han missnöjd med att andra tjänat stora pengar men inte han. Skulle inte vara konstigt om det var så.

Tänk om vi kunde veta resultatet av olika val vi gör dagligen. Eller kanske inte ens val utan sådant vi gör av bara farten. Kanske sa jag något till någon som födde en tanke hos den personen som sedan blev till en handling som…

Ett trumsolo blir till ett beat som blir till en musikstil som blir till en hel kultur som förändrar människors liv både på gott och på ont.

Spännande tankar…

Ett flöjtsolo har förändrat mitt liv vid flera tillfällen då det gett mig tillträde till utbildningar som lett mig vidare. Vart hade vägen annars gått? Ingen aning!

Egentligen är hela livet fullt av sådana händelser i stort som smått.

Att svara ja på en fråga kan få oanade konsekvenser och öppna nya underbara världar som man inte visste fanns.

Att svara nej på en fråga kan beskydda och bevara från oanade konsekvenser som skulle stänga alla vägar till de nya underbara världar som man inte visste fanns. .

Att ställa en fråga kan öppna nya vägar för mig själv och andra.

Att göra en handling kan förändra världen i det lilla, för en del även i det stora.

Vad vet man…

Snart börjar en ny vecka med nya möten, nya tankar, nya val, nya frågor att svara på, nya frågor att ställa.

Somliga tror på ödet eller vad man nu väljer att kalla det. Kan ödet ha en mening? Vem står bakom den meningen?

Jag vill tro att det finns en mening i det som sker. Att mina val, mina frågor och svar inte bara slumpmässigt blir till det de blir. Det skulle vara läskigt att vara utlämnad till att det blev som det blev och sedan blir det som det blir.

Om det däremot finns en mening som någon står bakom så blir ju livet däremot otroligt spännande. Vilka oanade möjligheter finns det då inte i alla tillfälligheter?

Lämna en kommentar om du vill!