Tankar / Tro

Skor

Det är härligt att vara ute och gå i skog och mark. Välgörande för både kropp och själ. Ett tillfälle att höra vad man själv tänker och kanske dyker det upp någon ny tanke när det inte finns så mycket annat som stör.

Tycker att jag har bra kläder för olika väder och olika temperaturer. Skor däremot, har varit den svaga punkten en längre tid. Tog för ett tag sedan gummistövlarna för att kunna gå där det var riktigt blött men det slutade med att det var lika blött i stövlarna som utanför. Inte ens gummistövlarna höll tätt längre.

Så nu har jag köpt nya kängor. Ska sköta om dem med omsorg så att jag kan vara varm och torr om fötterna länge. Det blir så mycket mer njutbart då. Kalla och blöta fötter är inte kul!

Man ska vara klädd för uppgiften.

Ibland, kanske ganska ofta, kan man förfäras över allt hemskt som händer med både människor och miljö runt vår värld. Ibland räcker det med att se sig omkring betydligt närmare. Det är bara att öppna en tidning och läsa. Det finns människor som trycker ner andra, utnyttjar sin position för egen vinning, fuskar och smiter undan. I så många olika sammanhang. Somliga är ögontjänare, bara ingen ser så är det mesta ok. Ja, inte gör jag väl själv rätt alla gånger heller. 

Vad ska man göra om man vill stå för det som rätt och sant? Det kanske inte precis fungerar att gå fram till någon och säga: “Hörrudu, jag tycker att du gör fel”.

Det kan kännas lite svårt ibland. Enklast vore att inte bry sig.

Det är då skorna kommer in. Eller kanske kommer på.

Ef. 6:15  Stå alltså fasta, med sanningen som bälte runt höfterna och klädda i rättfärdighetens pansar. Bär som skor på era fötter den beredskap som fridens evangelium ger. 

Att se till att man har rätt skor på fötterna. Fridens evangeliums beredskapsskor. Att vara beredd att stå upp för friden och freden, för sanningen.

Att ge igen med samma mynt hjälper föga.

Rom. 12:21  Låt dig inte besegras av det onda, utan besegra det onda med det goda”.

 Hur många har inte försökt att besegra det onda med det onda? Hur bra har det gått? Ändå tror man så ofta att det är den enda vägen. Att ge igen. Slå tillbaka. Vara otrevlig.
 
Då är man inte ett dugg bättre.
 
Att stå upp för det rätta och sanna. I ord och handling. Att vara beredd när det behövs. När tillfälle ges.
 
Att söka friden för att vara beredd. Inte en menlös frid utan en frid med kraft. Kraft att förvandla. Kraft att stå upp för de svaga och bräckliga. Kraft att stå upp för det som är rätt.
 
Vad är det då att ha läckande stövlar?
 
Kanske är det att tänka att det jag gör inte spelar någon roll. Kanske är det att tänka mer på vad andra ska tycka än på vad som är rätt. Kanske är det att tänka att mitt sammanhang är så litet så det gör ändå ingen skillnad. Kanske är det  att vara för bekväm.
 
Men det gör inget om man snubblar.
 
Man håller sig varmare om man går än om man står stilla.
 
Varmare om fötterna.
 
Varmare om hjärtat.
 
Det finns hjälp om man vill.
 
Jes. 48: 17 Jag är Herren din Gud som lär dig vad nyttigt är, som leder dig på vägen du ska vandra.
 
Hjälp mig att komma ihåg att sköta om mina skor så att jag inte behöver få kalla fötter och aldrig slutar längta ut och gå!
 
 
 
 
 

Lämna en kommentar om du vill!