Tankar / Tro

Glasögon

Ibland är det lätt att glömma bort att alla har vi våra glasögon på oss. Glasögon igenom vilka vi tolkar omvärlden. Glasögon igenom vilka vi tolkar nutid och dåtid.

Så mycket vi missar om vi tror att vi ser allting glasklart genom våra nutidsglasögon.

En del säger att Bibelns berättelser bara är påhitt. Det får man ju tycka om man vill. Men kanske ska man prova att ta av sig sina nutidsglasögon en stund och i alla fall våga provläsa lite.

Man kan forska om det mesta. En judisk historieprofessor har forskat om namn i det judiska Palestina vid tiden före och efter Jesu födelse. De nio vanligaste namnen bland judar bars av 41,5% av männen. I evangelierna och Apostlagärningarna är siffran 40,3! Kan någon sitta och bara hitta på sådant?

På tal om namn så skulle det vara tämligen svårt för mig att sitta här och hitta på en berättelse som utspelar sig i Skåne och få särskilt många ortnamn rätt.  Judeen, Samarien och Galileen var ju inte precis världens centrum på Jesu tid men evangelierna är fulla av ortnamn på platser inte många utifrån kände till.  Kan någon sitta i Rom och bara hitta på sådant? Det fanns inte precis några kartböcker på den tiden. Måste inte den som skrev pratat med dem som verkligen var med där det hände?

Kvinnorna på den här tiden hade inte mycket att säga till om. De var inte myndiga, fick inte tala offentligt och inte vittna. Då är det ganska fantastiskt att läsa att det var kvinnor som kom till den tomma graven och fick berätta för de andra om uppståndelsen. Kan någon sitta och bara hitta på  sådant?

Ville man verkligen övertyga om att något så fantastiskt hade hänt som att någon uppstått från det döda, inte skulle man väl låta kvinnor vara de som först fick veta?

Kanske ville Någon visa att alla är lika värdefulla oavsett vad omgivningen anser.

Kanske ville Någon visa att alla får vara med.

Alla.

Så lätt att missa sådant om man har sina nutidsglasögon på sig.

Gal. 3:28  Här är inte jude eller grek, slav eller fri, man och kvinna. Alla är ni ett i Kristus Jesus.

[maxcollection id=”1″]

2 Comments

  1. Allt det jag läst hittills är så bra. Den här sidan, “Glasögon”, skulle jag gärna länka vidare till fb, men hittar ingen ikon för det. Kan man göra det?

    1. Nu borde det gå att länka vidare om du klickar på den vita cirkeln. Hör av dig igen om det inte funkar.

Lämna en kommentar om du vill!