Tankar / Tro

Annorlunda

Det finns en sångtext som är rätt så fyndig: “för alla vill ha samma typ av annorlunda saker och vara lite udda på ett likadant sätt”.

Alla vill vi kanske känna oss lite speciella och visa att vi har en egen stil, att vi är på vårt eget sätt. Samtidigt är vi så rädda för att sticka ut från mängden, man vill ju inte bli betraktad som konstig och udda. Det gäller alltså att vara annorlunda på ett lagom sätt så att även om man är annorlunda så är man annorlunda på samma sätt som alla andra är annorlunda. Kanske till sist det verkligt annorlunda är att låta bli att försöka vara annorlunda och i stället bara vara sig själv.

Det är befriande att vara med människor som bara är sig själva. Människor som varken upphöjer eller förringar sig själva, som inte försöker vara någon annan än de är. På något sätt känns det som om jag också blir lite mer mig själv i närheten av sådana människor.

I andras sällskap känner man sig fel hur man än bär sig åt. “Vägd på en våg och befunnen för lätt”. Då är det inte lätt att vara sig själv.

Tror vi att andra ska tycka om oss mer om vi är lite lagom speciella? Kanske tycker vi lite bättre om oss själva då?

Jag tycker det är skönt att läsa:

1 Kor 1:26-31 Bröder, tänk på när ni blev kallade: inte många var visa i världslig mening, inte många var mäktiga, inte många förnäma. Men det som är dåraktigt för världen utvalde Gud för att låta de visa stå där med skam, och det som är svagt i världen utvalde Gud för att låta det starka stå där med skam, och det som världen ser ner på, det som ringaktas, ja, som inte finns till, just det utvalde Gud för att göra slut på det som finns till, så att ingen människa skulle kunna vara stolt inför Gud. Genom honom finns ni i Kristus Jesus, som har blivit vår vishet från Gud, vår rättfärdighet, vår helighet och vår frihet. Som det står skrivet: Den stolte skall ha sin stolthet i Herren.

I våra ögon räknas de med status och inflytande. Inte i Guds rike. Där spelar antal likes på Facebook och Instagram ingen roll.

Gud verkar ofta välja helt annorlunda än vi skulle ha valt.

Om Israels folk står det:

5 Mos 7:7 Det var inte för att ni var större än alla andra folk som Herren fäste sig vid er och utvalde er, ni var tvärtom mindre än alla andra folk.

Eller tänk på Paulus som  försökte utplåna församlingen. Det står till och med att han andades hot och mordlust. Av alla människor på jorden utväljer Gud honom till att predika om Guds rike! Det är väl verkligen något som är annorlunda!

Det finns så många berättelser i Bibeln och i historien om små människor som gör så stora saker. Människor som blir annorlunda bara genom att vara sig själva och följa sin kallelse.

Tänk att bara behöva vara sig själv, varken mer eller mindre, då blir livet spännande på riktigt!

 

 

[maxcollection id=”1″]

Lämna en kommentar om du vill!