Jul / Kyrkoåret / Tro

Krubban

Har tagit fram mina små julkrubbefigurer idag. Egentligen ska de stå på någon slags bomull (som den i bakgrunden) men de är så små och lätta att de välter om man försöker ställa dem på bomullen. Lika bra att de får stå på fastare grund så slipper jag ställa upp dem stup i kvarten. De är gjorda i Peru och har säkert inte alls mycket att göra med hur det såg ut i verkligheten i Betlehem en gång för länge sedan. Fast kanske har de ändå väldigt mycket med verkligheten att göra?

På tal om verkligheten så föddes Jesus inte i ett stall. Helt enkelt för att det inte fanns stall på den tiden på det sätt som vi tänker oss. Lukas skriver att Jesus lades i en krubba. Inget stall och inga djur nämns överhuvudtaget men tänk så stark en tradition kan vara! Man bara tar för givet att det där stallet fanns bara för att man hört berättas om det så många gånger och sett så många julkrubbor. Och så det här med att de inte fick plats på härbärget, hur är det med det egentligen? Det grekiska ord som översätts med härbärge kan lika gärna eller kanske till och med troligare översättas som gästrum.

Plötsligt blir berättelsen annorlunda. Tänk om det var så att Josef och Maria kom till Josefs släktingar som redan hade fullt i gästrummet men man nekade inte släktingar husrum, allra minst en gravid flicka. När gästrummet var fullt fick de istället bo på nedre våningen där även djuren vistades bland människorna.

Kanske var det så, det finns i alla fall inget i bibeltexten som säger att det inte skulle ha kunnat gå till på det sättet. Lite intressant är det allt att man utifrån orden om att Jesus lades i en krubba byggt ut en hel berättelse som inte står i bibeln. Kan inte låta bli att undra över hur mycket annat vi egentligen fått om bakfoten!

Gör det någon skillnad om Jesus föddes i ett stall eller inne i ett hus bland både människor och djur? Kanske gör det det. Berättelsen om stallet kan bli lite för gullig, något man lätt kan hålla på lämpligt avstånd. Krubban blir lite av ett dockskåp som man plockar fram till jul. Något som ger lite lämplig julstämning men som inte har med själva livet att göra.

Tänk om det var så att Jesus föddes inte i ett avlägset stall utan i ett rum som kanske var kök, vardagsrum och stall i ett. Det var säkert inte alls lugnt och tyst. Det var mitt i livet, mitt i vardagen. Det kan vara värt att fundera på en stund!

Jag tycker så mycket om de små figurerna från Peru. Främsta anledningen är nog att de ser ut som man gör i Peru, det finns till med ett lamadjur! För mig betyder det att även om Jesus föddes i Betlehem så var det en händelse som har med hela världen att göra, som alla människor i jordens alla länder kan göra till sin. Ingen kan ta patent på berättelsen, den är fri för alla. Den har lika mycket att göra med verkligheten i Betlehem som i Peru som i Sverige eller vart som helst.

Kanske är det denna jul dags att låta Jesus flytta in från stallet. Låta honom få flytta in i köket och vardagsrummet. Mitt i livet.

In i verkligheten.

He´s the reason for the season.

Avslutningsvis en låt med lokalanknytning att lyssna på “A message of love”

Little baby sent from above. Gods gift to mankind, a message of love. Angels singing, joy to the world. Come see your saviour, to man peace on earth.

Hör kan man läsa mer om ämnet:https://www.psephizo.com/biblical-studies/does-it-matter-that-jesus-wasnt-born-in-a-stable/

Lämna en kommentar om du vill!